logo

Nibe Varmvattenberedare

Auktoriserat VVS-företag, Fasta priser, snabb service | 010-330 93 93

Yrkesbevis för rörmokare

Rörmokare, eller vvsmontör som det officiellt heter nuförtiden, är den vanligt yrkeskategorin inom bygg- och renoveringsbranschen. rörmokare är med vid byggen från att husgrunden gjuts till att de sista fasta inventarierna sätts på plats. Vid renoveringar, ombyggnationer är rörmokaren ovärderlig, eftersom en bra rörmokare besitter kunskaper om tidigare byggtekniker samt även vara bra på matte och på att improvisera fram lösningar.

”Den vanligaste vägen till ett yrkesbevis går genom gymnasieutbildning vid Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning VVS, och därefter en lärlingstid på två år”

Sådan kompetens får man genom utbildning och erfarenhet. En snickare kan efter utbildning och lärlingstid vid en ccs firmaa erhålla ett så kallat yrkesbevis från BYN, Byggnadsindustrins yrkesnämnd. Den vanligaste vägen till ett yrkesbevis går genom gymnasieutbildning vid VVS programmet med inriktning på vvs, och därefter en lärlingstid på två år. Den som vill bli snickare senare i livet kan gå en yrkesutbildning inom Yrkeshögskolan och sedan arbeta som lärling. Man kan också välja att ta jobb som lärling direkt och läsa det teoretiska på distans hos BYN.

Vikten av att anlita en bra fackman

När en renovering eller ombyggnad ska utföras finns egentligen inga krav på att den som utför arbetet ska vara utbildad eller certifierad. Det enda undantaget är elarbeten, där den som utför arbetet i de allra flesta fall måste vara behörig elinstallatör. I övrigt gäller att arbetet ska vara utförd på ett ”fackmannamässigt sätt” och följa Boverkets byggregler. Att arbete är utfört på ett fackmannamässigt sätt innebär att det färdiga resultatet har samma kvalitet som om en yrkesman utfört arbetet.

Det finns dock flera anledningar till att du ska välja att anlita rörmokare med behörighet och yrkesbevis. Det första är kvaliteten. Även om du själv skulle klara att utföra arbetet på ett fackmannamässigt vis betyder inte det att arbete blir utfört på bästa tänkbara sätt. I fråga om estetik och hantverkskänsla är trösklarna ganska låga vad gäller ”fackmannamässigt utförande”. En utbildad snickare som tar sitt jobb på allvar gör alltid det bästa av alla situationer och utför ett arbete som är på en nivå som en hemmafixare inte klarar. Det innebär högsta kvalitet inifrån med en hållbar konstruktion och vackert utseende.

Garantier och försäkringar

En certifierad rörmokare kan dessutom alltid lämna garanti på sitt arbete. En garanti som du kan visa upp vid en framtida försäljning och som innebär en garanterad värdeökning på din bostad. Dessutom är snickaren ansvarsförsäkrad om något skulle gå snett under renoveringen, vilket alltid känn skönt att veta.

När du anlitar en rörmokare kan du alltid fråga om saker som yrkesbevis, garanti och ansvarsförsäkringar, om det inte framgår av information på hemsidan eller av att rörmokaren själv presenterar dem. Ett proffs har inget att dölja och att kund och hantverkare redan från början litar på varandra är alltid en bra start.

Vi har yrkesbevis och alla nödvändiga certifikat

Hos oss jobbar bara utbildade och behöriga personer. Vi representerar flera yrkeskårer, förutom rörmokare även elektriker och målare. Vi har behörighet för att arbeta med alla typer av elinstallationer och för plattsättning och målning i våtrum. Vi vill att det ska kännas tryggt att anlita oss och är därför alltid noga med att du förstår hur vår garanti och våra försäkringar gäller dig som kund. Hör gärna av dig om du har några ytterligare frågor kring yrkesbevis, certifikat eller annat!

 

Behöver du en rörmokare för installation av varmvattenberedare